Vitamín E (tokoferoly)

Vitamín E je súhrnné pomenovanie prírodných chemických látok (inak tiež tokoferoly), derivátov 6-hydroxychromanu alebo protokolu. Patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch av organizme slúžia ako dôležitý antioxidant, chráni bunkové membrány pred poškodením voľnými radikálmi.

Chemická štruktúra

Existujú štyri tokoferolovej a štyri tokotrienolové izoméry, ktoré majú biologickú aktivitu. Všetky sú tvorené chromanovým kruhom a hydrofóbnym fytylovým vedľajším reťazcom, ktorý zapríčiňuje nerozpustnosť vo vode a naopak dobrú rozpustnosť v tukoch. Tokoferoly preto ľahko prenikajú do bunkových membrán a stávajú sa ich súčasťou.

Na chromanovém kruhu je pripojená jedna hydroxylová skupina, ktorá je darcom vodíkových atómov a podmieňuje antioxidačný účinok látky, a metylovej skupiny, ktorých rôzny počet určuje konkrétny tokoferol. Najviac rozšírený je D-α-tokoferol, ktorý má tiež najväčšiu antioxidačnú aktivitu.

Vitamín E v potrave

Je obsiahnutý v oleji z pšeničných klíčkov, v masle, mlieku, búrskych orieškoch, sóji, šalátu av mäse cicavcov. Potreba vitamínu E sa zvyšuje pri zvýšenom príjme nenasýtených tukov alebo zvýšenom vystavenie sa kyslíka (kyslíkové stany apod). Poruchy vstrebávania tukov z čreva môžu viesť k príznakom nedostatku tokoferolu, pretože vitamín sa vstrebáva len spoločne s tukmi.

Vitamín E sa ničí počas domácej prípravy a pri spracovaní potravín, vrátane zmrazenia. V tele sa ukladá do zásoby v tukovom tkanive.

Biologické pôsobenie

Vitamín E je najdôležitejší antioxidant v tele. Ako taký chráni bunky pred oxidačným stresom a účinkami voľných radikálov, preto pomáha spomaľovať starnutie a preukázateľne pôsobí aj ako prevencia proti nádorovému bujneniu. Údajne tiež zlepšuje hojenie rán. Má tiež pozitívne účinky na tvorbu pohlavných buniek, zvyšuje plodnosť a podporuje činnosť nervového systému.

V organizme sa stáva súčasťou membrán, kde pôsobí v prvej línii obrany proti peroxidáciu polyénových kyselín biologických membrán. K peroxidáciu nenasýtené mastné kyseliny dochádza po reakcii s voľným radikálom, ktorý napadne dvojitú väzbu mastnej kyseliny Dôležitou vlastnosťou radikálových reakcií je to, že sú reťazové - bez obranných mechanizmov by čoskoro došlo k výraznému narušeniu membrány a narušenie alebo strate funkcie, ktorá by mohla viesť k nevratnému poškodeniu bunky alebo k jej zničeniu. Najviac sa vyskytuje v membránach buniek, ktoré sú vystavené pôsobeniu kyslíka, v dýchacom systéme a tiež v membránach červených krviniek.

Pretože tokoferoly majú schopnosť darovať vodíkový atóm, prenesením vodíka z fenolovej skupiny na voľný peroxiradikál zastavujú radikáli reťazovej reakcie.

Vzniknutý fenoxyfytohormónových radikál môže reagovať s vitamínom C, redukovaným glutatiónom alebo koenzýmom Q. Môže tiež reagovať s ďalším voľným peroxilovým radikálom, v tejto reakcii ale dochádza k nevratnej oxidácii tokoferolu a vzniknutý produkt je vylúčený žlčou.

Okrem svojho antioxidačného pôsobenia tokoferoly podobne ako cholesterol stabilizuje membránovej štruktúry, ovplyvňuje priepustnosť membrány pre malé molekuly a pôsobí ako inhibítor proteinkinasy C.

Prejavy nedostatku

Nedostatok vitamínu E je často spojený s poruchami vstrebávania alebo distribúcie tukov, ako je chronická steatorhea, abetalipoproteinemie alebo cystická fibróza, alebo u pacientov po resekcii čreva. Môže sa prejaviť ako neurologické ťažkosti, zníženie obranyschopnosti alebo poruchou funkcie pohlavných žliaz, čo môže viesť až k neplodnosti. Zvlášť u novorodencov môže nedostatok vyvolať anémiu spôsobenú skrátením životnosti červených krviniek.

Predávkovanie

V porovnaní s inými vitamínmi rozpustnými v tukoch je tokoferol relatívne málo toxický. Dlhodobé užívanie vysokých dávok zhoršuje vstrebávanie vitamínu K so všetkými dôsledkami.

Leave a comment

You are commenting as guest.