Vitamín A

Vitamín A (axeroftol) je v tukoch rozpustný vitamín. Existuje v dvoch prirodzených formách - vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol). Vitamín A je potrebný pre tvorbu rodopsínu, zrakového pigmentu používaného za nízkeho osvetlenia. Nedostatok vitamínu preto vedie k šeroslepote. Vitamín A je tiež dôležitý antioxidant. Rovnako je nevyhnutný pri vývoji epitélií, pri jeho nedostatku bunky rohovatie (xeróza). Zdrojom vitamínu A je alfa-karotén, beta-karotén a lykopén, čo sú oranžová a červená farbivá. Vitamín A vzniká z provitamínu A, teda predovšetkým z beta-karoténu.

Zdroje karoténov alebo vitamínu A

Rybí tuk, pečeň, mrkva, zelené a žlté listy, špenát, kel, petržlenová vňať, Kalerábová vňať, melón, marhule, kapusta, brokolica, kukurica, tekvica, maslo, vaječný žĺtok, v menšom množstve mlieko, tučné ryby, čerešne a iné.

Nedostatok vitamínu A

Nedostatok vitamínu A spôsobuje šerosleposť, sklon k zápalu očných spojiviek a poškodenie očnej sietnice, rohovatenia a šupinatosť kože, zníženie pohlavnej aktivity, spomalenie pohlavného vývoja, zníženie potencie, zníženie imunity, sklon k zápalom a niektoré ďalšie poruchy (pozri hypovitaminóza A) . K príznakom nedostatku vitamínu patrí šerosleposť a bolesť očí napr. pri prechode z tmy na svetlo. Nebezpečný je však aj prebytok tohto vitamínu.

Dávkovanie vitamínu A

Odporúčaná denná dávka je 1000 mg / deň (alebo 6000 mikrogramov karoténu),  pri dlhodobom užívaní sú potrebné pravidelné prestávky. Užívanie v tehotenstve je potrebné konzultovať s lekárom, všeobecne sa neodporúča (môže poškodiť nervový systém plodu). Prírodné provitamín A (beta-karotén) by mal byť bez vedľajších účinkov. Diabetes vyvoláva ťažkosti v premene betakaroténu na vitamín A. Pri chorobách srdca sa odporúča užívať ho formou sirupov alebo práškov najčastejšie trikrát denne.

Predávkovanie vitamínom A 

Vitamín A je jedným z mála vitamínu, ktoré môžu spôsobiť hypervitaminózy, teda ochorenie z nadbytku vitamínu. Ukladá sa v pečeni. V dôsledku toho môže predávkovanie spôsobiť osteoporózu i otravu.

Pri konzumácii zeleniny sa nemusíme báť predávkovania vitamínom A, ale 100 gramov medvedích pečene (ktoré obsahujú veľké množstvo vitamínu) nás môže aj zabiť. Vo voľnopredajných výrobkoch s kapsulami vitamínu A je ho tak málo, že predávkovanie prakticky nehrozí.

Poznámka

Je synergický s vitamínmi skupiny B, C, E, zinkom, vápnikom, selénom a fosforom. Vitamín A síce pôsobí proti rakovine, ale pri dlhodobom užívaní dávok nad 1 mg / deň naopak zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc, preto nepoužívame väčšej dávky ako 1 mg / denne. Väčšina prípravkov je v množstve 1.6 mg v tablete, takéto prípravky užívame jednu tabletu obdeň, lepšie je užívať jeho provitamín beta-karotén. Beta-karotén je neškodný, prípadné vyššie dávky sa z tela väčšinou vylúči močom. Vitamín A sa nachádza iba v živočíšnych produktoch a beta-karotén len v rastlinných. Organizmus si vie vitamín A vytvoriť lepšie, keď človek prijíma rôzne zdroje karoténov a kryptoxantinu, nielen napr len mrkvu. Napriek tomu bol zaznamenaný prípad predávkovania pri pití jedného litra mrkvovej šťavy denne. Asimilácii vitamínu A resp. premenu karoténov na vitamín A uľahčuje prítomnosť tukov, najmä živočíšnych tukov a kokosového tuku. Tiež malý príjem bielkovín, resp. aminokyselín zhoršuje asimilácii a využitie vitamínu A. Niekedy pomáha aj tepelná úprava.

Leave a comment

You are commenting as guest.